Hiasan atau Garnis adalah penghias
hidangan , Potongan kecil makanan yang digunakan sebagai hiasan
atau dapat didefinisikan sebagai makanan atau bahagian dari makanan yang
ditampilkan sedemikian rupa untuk meningkatkan penampilan makanan yang
disajikan. Umumnya, garnis
harus menggunakan bahan yang dapat dimakan dan harus menjadi
bahagian integral dari makanan sehingga garnis tidak akan tersisa
di atas piring hidangan.
Garnis tidak perlu
memerlukan peralatan khusus, hanya alat-alat sederhana yang diperlukan,
misalnya: pisau runcing dan tajam untuk mengupas, pisau bergerigi
untuk roti dan tomato, dan pengupas buah-buahan
dan sayuran.
Membuat garnish,
atau hiasan masakan sangatlah penting, karena dengan adanya hiasan pada makanan
tersebut, akan mencantikkan penampilan hidangan. Hiasan makanan ini
biasanya untuk hidangan di meja makan pengantin atau hidangan makanan di
hotel-hotel. Adapun bahan yang bisa kita gunakan seperti buah-
buahan maupun sayuran kerana ia mudah disediakan dan yang diperlukan hanya
kreativiti penciptanya. Sebab pentingnya suatu garnish, Para tukang
masak, atau chef selalu meluangkan waktunya untuk belajar, yang mana kebolehan
untuk menghias masakan ini sebenarnya boleh dipelajari oleh setiap orang
termasuk anda.
Garnis mestilah
berkaraktor. Berikut antara ciri-ciri yang semestinya ada dalam penciptaan Garnis:
1.
Sederhana, alami,
dan segar dalam penampilan.
2.
Tekstur dan ukuran
sesuai untuk makanan.
3.
Beraroma.
4.
Disusun sedemikian
rupa untuk meningkatkan kualiti makanan.
5.
Dapat ditaburkan
atau ditempatkan pada bahagian tertentu.
6.
Harmonis. Warna seharusnya
tidak bercelaru.
Berikut adalah
contoh reka hias makanan yang dihasilkan dari buah-buahan, sayur-sayuran dan
bahan makanan lain. Nampak mudah tapi mencabar!
Tembikai, pangkal nanas, keledek merah. |
Cili, bunga kobis, keledek |
Makaroni dan pasta. |
Daun sawi, kacang bende, cili besar, kentang, kacang pis. lobak merah, tomato, sengkuang, batang saderi dan cili benggala. |